Tuesday Jul 23, 2024

Zonnepanelen installeren voor je bedrijf: voordelen en voorwaarden

zonnepanelen

Zonnepanelen installeren voor je bedrijf: voordelen en voorwaarden


Alles over fotovoltaïsche panelen voor je bedrijf
Zonnepanelen installeren voor je bedrijf is een energiebesparende maatregel die je nog heel wat andere voordelen oplevert. Maar hoe zit het met een eenmanszaak of gemengd pand? Wat met de fiscaliteit en eventuele subsidies? En heb je als bedrijf een bouwvergunning nodig om zonnepanen te laten plaatsen? In dit artikel vind je de antwoorden op deze vragen!

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen voor je bedrijf?
Zonnepanelen kunnen je heel wat voordelen opleveren. We noemen er hier vier:

1. Hoge rendabiliteit 
Hoewel een installatie van zonnepanelen een stevige investering blijft, heb je die tegenwoordig relatief snel terugverdiend. Afhankelijk van je verbruik en de grootte van je installatie ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar. Omdat de panelen een levensduur hebben van minstens 25 jaar (in de praktijk eerder richting 45 jaar) krijg je met een investering in zonnepanelen een zeer mooie ROI (return on investment).

Door de te veel opgewekte stroom in het net te injecteren, krijgt je bedrijf ook een vergoeding. Hiervoor moet je een contract afsluiten met een energieleverancier. Afhankelijk van de grootte van je installatie en het eigen verbruik, kan die vergoeding voor extra inkomsten zorgen voor je bedrijf. Dit systeem wordt al gebruikt in Brussel en Vlaanderen, maar nog niet in Wallonië. In het zuiden van het land loopt je meter achteruit.

Heb je al een wagenpark met elektrische bedrijfswagens of overweeg je dat? Dan wordt je investering nog interessanter, zowel voor je bedrijf, als voor je werknemers. Hier vind je meer informatie over het installeren van een laadpaal bij je bedrijf.

2. Interessante fiscaliteit
Je kan als bedrijf in België vandaag rekenen op interessante fiscale en financiële ondersteuning voor de installatie van zonnepanelen:
- Je mag de aanschaffingswaarde lineair afschrijven over 20 jaar.
- 8% eenmalige investeringsaftrek voor kleine ondernemingen en zelfstandigen (aftrekbaar van de belastbare winst).
- 13,5% verhoogde investeringsaftrek (niet cumuleerbaar met de 8%) voor alle ondernemingen en zelfstandigen (aftrekbaar van de belastbare winst).
- 50% of 100% vermindering van de onroerende voorheffing op gebouwen met een laag E-peil.
- Financiële steun van de Vlaamse overheid via de “call voor groene stroom”.
- Een premie tot 750 euro (maximum 40% van de eindfactuur) voor kleine installaties van maximum 10 kVA. Deze premie daalt in 2024 en verdwijnt in 2025.

3. Meer zekerheid
Door de installatie van zonnepanelen, wordt je bedrijf elektriciteitsproducent. Daardoor hang je minder af van de schommelende marktprijzen van elektriciteit en kan je met meer zekerheid een correct budget opstellen voor je jaarlijkse energieverbruik.

4. Verhoogde duurzaamheid
Hoe duurzaam zonnepanelen nu echt zijn, blijft voer voor discussie. Alle experts zijn het er wel over eens dat elektriciteit opwekken met zonnepanelen veel duurzamer is dan met aardgas- of steenkoolcentrales. Zonnepanelen wekken tijdens hun levensduur heel wat meer energie op dan wat nodig is voor hun productie en ze zijn grotendeels te recycleren. Voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk van je bedrijf is de installatie van zonnepanelen dus een goede zaak, wat ook een positieve impact heeft op de relatie met je klanten en leveranciers.

Wat zijn de voorwaarden om zonnepanelen te kunnen leggen?
In principe kan je op de meeste daken zonnepanelen leggen, maar voor een optimaal rendement zijn een aantal factoren van belang:
- Hellingsgraad van zonnepanelen
- Oriëntatie van het dak
- Hoeveelheid panelen

Heb je een bouwvergunning nodig om zonnepanelen te installeren?
Als je de zonnepanelen op het dak van je bedrijf laat installeren, heb je geen bouwvergunning nodig. Installeer je ze op de grond of een ander deel van het gebouw dan heb je wel een bouwvergunning nodig. Let er wel op dat de dakconstructie minstens 18 kg per vierkante meter kan dragen.
Is je bedrijf gevestigd in een beschermd gebouw? Dan zijn de regels misschien strenger en raadpleeg je best de stedenbouwkundige dienst van de gemeente.

Wat met een gebouw voor gemengd gebruik (privé en professioneel)?
Werk je als zelfstandige regelmatig van thuis? Dan gaat het om een gemengd pand en hangt het af van de juridische entiteit van je onderneming hoe je de installatie van zonnepanelen best aanpakt.

Bij een eenmanszaak is er geen duidelijke splitsing tussen het vermogen van je zaak en je privé. Voor het gebruik van het kantoor, de elektriciteit en de verwarming kan je elke maand een onkostennota opstellen tot 125 euro. Privé investeren in zonnepanelen is in die situatie aftrekbaar als je kan bewijzen dat de investering noodzakelijk is voor het uitoefenen van je professionele activiteit. De verhouding tussen werk en privé die je hebt vastgelegd voor de huisvestingskosten geldt ook voor de productie van je elektriciteit.

Als je thuiskantoor de zetel van je vennootschap is, kan je vennootschap zelf investeren in de installatie van zonnepanelen. Ze is dan eigenaar van de panelen én van de opgewekte elektriciteit. Vraag je boekhouder in dat geval om een juridische basis af te sluiten (bijv. met opstalrecht of een huurovereenkomst) om discussie met de fiscus te voorkomen.

Hoe verzeker je de zonnepanelen van je bedrijf?
Een grote installatie van zonnepanelen is een hele investering. Wat als je bedrijfsgebouw afbrandt of als een zware storm een deel van de zonnepanelen vernietigt? Is dat dan gedekt? Bij sommige brandverzekeringen zijn zonnepanelen mee verzekerd, bij andere moet je een extra premie betalen. Laat in elk geval je verzekeraar weten dat je van plan bent om zonnepanelen te installeren.

Gepubliceerd op 03/05/2023

Back to Top
Open chat
Hulp nodig?
Hallo 👋
Hoe kunnen we je helpen?