Tuesday Jul 23, 2024

Hoe werknemers behouden?

Hoe optimaliseer ik mijn pensioen als zelfstandige

Hoe werknemers behouden?


Zo zorg je voor een goed retentiebeleid
De juiste medewerkers aantrekken is één ding, ze aan boord houden is een andere zaak. We bekijken waarin topwerkgevers zich onderscheiden en wat je kan doen op het vlak van salaris en andere voordelen.

Hoe maken topwerkgevers het verschil?
Het HR-beleid van goede werkgevers blijkt op een aantal vlakken hetzelfde:

  - Ze bieden hun medewerkers kansen om zich te ontwikkelen: opleidingen gericht op professionele en persoonlijke groei zijn een belangrijke troef.
  - Ze waken over een goede mix: niet alleen in de verhouding man-vrouw, maar ook op het vlak van culturele achtergrond en leeftijd.
  - Ze zorgen voor een goede bedrijfscultuur: werknemers presteren het best als ze zich goed voelen in hun bedrijf. Regelmatige teambuildings kunnen op dat vlak       een groot verschil maken.
  - Ze geven werknemers de kans om hun job vorm te geven (‘job crafting’): bijvoorbeeld door extra taken op te nemen die niet specifiek tot hun domein behoren.

Uit onderzoek blijkt dat een dergelijk HR-beleid niet alleen goed is voor de bedrijfsresultaten, maar ook om werknemers te behouden.

Wat zijn de beste manieren om je medewerkers te belonen?
Een goed salaris is belangrijk, maar dat alleen volstaat niet om de juiste werknemers aan boord te houden. Een flexibele verloning is naast een motiverend HR-beleid nog belangrijker voor de retentie. Door medewerkers voordelen te bieden die ze elders niet krijgen, kiezen ze niet zo snel voor een andere werkgever. Besteed daarom aandacht aan de arbeidsvoorwaarden en het volledige verloningspakket:

- Wat met de mobiliteit? Je kan hen een bedrijfswagen geven of een abonnement voor het openbaar vervoer, maar ook een fietsvergoeding of zelfs een leasingfiets.
- Zijn er mogelijkheden tot thuiswerk? Heel wat medewerkers hebben de voordelen van telewerk ontdekt voor hun privé-werkbalans. Ook voor jouw bedrijf is dat geen slechte zaak. Lees onze tips voor thuiswerkende teams.
- Wat met uitgaven zoals een gsm-abonnement of tussenkomst in ergonomisch kantoormateriaal?
- Voorzie je verzekeringen? Denk bijvoorbeeld aan een hospitalisatieverzekering, verzekering voor ambulante zorgen of groepsverzekering. Zeker een groepsverzekering kan aantrekkelijk zijn voor je medewerkers. Ze genieten op die manier via hun werkgever van een niet te onderschatten aanvullend pensioen. Ook een extra bescherming in geval van overlijden of arbeidsongeschiktheid behoren tot de keuzemogelijkheden binnen deze groepsverzekering.

DVV is er voor je
Wil je een groepsverzekering opnemen in je verloningspakket? Praat erover met je KMO-expert. Zij of hij geeft je graag meer informatie en advies.

Gepubliceerd op 16/08/2021
Back to Top
Open chat
Hulp nodig?
Hallo 👋
Hoe kunnen we je helpen?