Tuesday Jul 23, 2024

Elektrische lichte vracht bedrijfswagen: voor-en nadelen

laadpaal

Elektrische lichte vracht bedrijfswagen: voor-en nadelen


Voordelen en nadelen van een elektrische lichte vracht bedrijfswagen
De markt voor elektrische auto’s groeit snel. Ook de elektrische lichte vracht bedrijfswagens kennen een grotere populariteit. Er zijn ook altijd maar meer modellen waaruit je kan kiezen. Wist je trouwens dat zo’n lichte vracht bedrijfswagen per jaar gemiddeld maar 17.000 km aflegt? 75 km per dag dus, de ideale afstand voor een elektrische auto! Ma/19ffffffffffffffffar is het echt interessant? We hebben het voor je uitgezocht.

Wat is een elektrische lichte vracht bedrijfswagen?
Elektrische bestelwagen, elektrisch busje, eVan: al die termen betekenen hetzelfde. Maar of het nu elektrisch is of niet, een lichte bestelwagen (of lichte vrachtauto) moet aan verschillende criteria voldoen om als zodanig beschouwd te worden:
- Maximale toegelaten massa: 3.500 kg
- Laadruimte van het voertuig: een minimale lengte van 50% van de lengte van de wielbasis (afstand tussen de wielen voor- en achteraan)
- Vaste laadvloer over de hele oppervlakte van de laadruimte, zonder verankeringsplaatsen voor zetels

Wat zijn de voordelen van een elektrisch lichte vracht bedrijfsvoertuig?
- Een elektrisch voertuig is stiller en accelereert sneller dan een verbrandingsmodel.
- Elektrisch laden is in principe financieel voordeliger dan op de klassieke manier tanken.
- Een elektrisch voertuig vraagt minder onderhoud. Daardoor dalen de gebruikskosten.
- Je stoot geen CO2 uit, een goede zaak voor het milieu.
- Het is interessant voor je bedrijfsimago.
- Met een elektrische bestelwagen heb je geen problemen in een LEZ-zone. Dat is vaak niet meer het geval voor veel bestelwagens.
- Je geniet een fiscaal voordeel.

En zijn er nadelen?
- Een elektrische bedrijfsauto is duurder in aankoop dan een gewone vergelijkbare bedrijfsauto met verbrandingsmotor.
- De autonomie is meestal beperkt tot 200-300 km. Dat is in de meeste gevallen voldoende, maar niet altijd. En als je overdag moet laden, dan verlies je kostbare tijd. Om nog maar te zwijgen van de kosten als je bij een openbaar laadstation moet laden.
- Elektrisch opladen duurt langer dan gewoon tanken en je hebt een oplaadpunt nodig.

Fiscaliteit bij elektrische lichte vracht bedrijfswagens In België blijven (elektrische) lichte vracht bedrijfswagen die beroepsmatig gebruikt worden 100% aftrekbaar (investeringen, verzekeringen, kosten en btw). Ze vallen dus niet onder de nieuwe fiscale regels voor bedrijfswagens. Weet wel dat je in Wallonië het professioneel gebruik moet bewijzen om niet als gewone auto beschouwd te worden.

Een bijkomend voordeel voor elektrische lichte vracht bedrijfswagens is dat je ook geen belasting op inverkeerstelling (BIV) betaalt in de 3 gewesten. In Vlaanderen word je daarbovenop vrijgesteld van verkeersbelasting.

Vervang je een lichte vracht bedrijfsvoertuig dat niet meer binnen mag in de LEZ-zone van Brussel? Dan krijg je onder bepaalde voorwaarden een LEZ-premie die kan oplopen tot 15.000 euro.

Artikel gepubliceerd op 19/01/2023


Kies je voor een (plug-in) hybride of volledig elektrische wagen?
Zorg dan dat je correct verzekerd bent zodat je in alle vrijheid de baan op kan. Wist je trouwens dat DVV je 20% korting* geeft op je autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Mobility Pro als je met een 100% elektrische wagen rijdt? Contacteer je DVV-consulent voor meer info.

Back to Top
Open chat
Hulp nodig?
Hallo 👋
Hoe kunnen we je helpen?