Friday Jun 21, 2024

Elektrische bedrijfswagen of (plug-in) hybride: welke belastingvoordelen en financiële gevolgen?

laadpaal

Nieuwe fiscale maatregelen vanaf 2023


Wat moet je weten over (plug-in) hybride en elektrische bedrijfswagens?
Thermische bedrijfswagens en PHEV’s (plug-in hybride elektrische voertuigen) die vanaf 1 juli 2023 worden besteld, verliezen vanaf 2025 geleidelijk hun fiscale voordelen. Meer nog: vanaf 2026 kan je alleen nog 100% elektrische bedrijfswagens (of zonder CO2 uitstoot) aftrekken. En voor de brandstofkosten van PHEV-auto’s is er al een nieuwe beperking vanaf 1 januari 2023. Zie je door de bomen het bos niet? We zetten de verschillen en de voor- en nadelen van elke type op een rij.

Nieuwe fiscale maatregelen voor bedrijfswagens
De overheid wil het wagenpark in België sneller groener maken door middel van de Wet d.d. 25 november 2021 over fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit. Daarom veranderen de belastingvoordelen van bedrijfswagens, zoals:
- De benzine- of dieselkosten voor het gebruik van een vanaf 1 januari 2023 aangekochte, geleasde of gehuurde oplaadbare hybride bedrijfswagen (ook plug-in hybride of PHEV genoemd) zijn hoogstens ten belope van 50 % fiscaal aftrekbaar (zie ook het uitdoofscenario hieronder voor de ontwikkeling van de beperking van de aftrek). Zo wil de overheid het elektrisch laden aanmoedigen.
- Als je vanaf 1 juli 2023 tot en met 31 december 2025 een bedrijfswagen met verbrandingsmotor aankoopt, leaset of huurt, is er een uitdoofscenario van toepassing: de maximale fiscale aftrek daalt elk jaar met 25 basispunten van 75 % in 2025 (aanslagjaar 2026) naar 0 % in 2028.
- Vanaf 2026 zijn alleen 100% elektrische bedrijfswagens nog fiscaal aftrekbaar (onder voorbehoud van overgangsregelingen). Ook plug-in hybride wagens aangeschaft vanaf 2026 verliezen dan hun voordeel.

Wanneer de stap zetten naar 100% elektrisch?
Vóór 2026
blijft de aankoop van een (plug-in) hybridevoertuig interessant hoewel het fiscaal voordeel progressief zal dalen vanaf 2025. Vanaf 2023 vermindert het fiscaal voordeel wel al voor benzine-en dieselkosten. Vanaf 2026 heb je er als zelfstandige, met of zonder vennootschap, belang bij om de stap te zetten naar 100% elektrisch. Niet alleen om fiscale redenen, maar ook omdat steeds meer steden vervuilende auto’s weren. Dat is al het geval in de Lage Emissiezones (LEZ) in Antwerpen, Gent of Brussel. Ook andere Belgische steden zijn van plan om dergelijke beperkingen in te voeren.

Waarom kiezen voor een plug-in hybride wagen?
Een plug-in hybride heeft een verbrandingsmotor, elektrische motor en een batterij, net als een klassieke hybride. Het verschil is dat je plug-in hybride een grotere batterij heeft die je zelf kan opladen via een gewoon stopcontact. Met dit type hybride wagen kan je een grotere afstand elektrisch afleggen. Ideaal dus voor de meeste dagelijkse ritten (80% van alle kilometers per jaar). Voor langere ritten neemt de klassieke verbrandingsmotor dan over. Belangrijk: voor maximaal ecologisch en economisch voordeel moet je een plug-in hybride zo vaak mogelijk opladen.

Voordelen
- Typische rijcomfort van een elektrische wagen (zeer stil)
- Lage CO2-uitstoot
- Verbrandingsmotor voor lange afstanden
- Laag brandstofverbruik onder bepaalde omstandigheden
- Voldoende autonomie voor dagelijkse ritten
- Korte oplaadtijd
- Bewegingsvrijheid in de stad ondanks strengere milieunormen

Nadelen
- Vaak opladen noodzakelijk als je kiest voor maximaal rendement
- Duurder in aankoop dan klassieke hybride
- Invloed op brandstofverbruik bij lange ritten gezien gewicht van de batterij
- Maximum tot 50 % beperkte fiscale aftrek van benzine- of dieselkosten indien het voertuig werd aangeschaft vanaf 1 januari 2023.

Waarom kiezen voor een elektrische wagen?
Een volledig elektrisch voertuig heeft minstens één elektrische motor. De batterij met grote capaciteit zorgt voor een groter rijbereik zodat je geen hinder ondervindt tijdens je dagelijks gebruik. Dankzij snelle innovatie stijgt de populariteit en betaalbaarheid van volledig elektrische auto's. Ook de infrastructuur en laadtechniek worden continu doorontwikkeld en verbeterd. Nu de kosten dalen, nieuwe merken en modellen instromen en het bereik stijgt, wordt elektrisch rijden steeds eenvoudiger en aantrekkelijker.

Voordelen
- Hoger financieel voordeel naarmate aantal km stijgt
- Weinig onderhoud en minder slijtage dan auto’s met een verbrandingsmotor
- Stil
- Lagere impact op het milieu
- Geen enkel beperking op de bewegingsvrijheid (in bijvoorbeeld LEZ-zones)

Nadelen
- Hogere aankoopkost
- Beperkte autonomie
- Laadinfrastructuur nog in ontwikkeling

Artikel gepubliceerd 19/01/2023.


Kies je voor een (plug-in) hybride of volledig elektrische wagen?
Zorg dan dat je correct verzekerd bent zodat je in alle vrijheid de baan op kan. Wist je trouwens dat DVV je 20% korting* geeft op je autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Mobility Pro als je met een 100% elektrische wagen rijdt? Contacteer je DVV-consulent voor meer info.

Back to Top
Open chat
Hulp nodig?
Hallo 👋
Hoe kunnen we je helpen?