Tuesday Jul 23, 2024

Een laadpaal voor elektrische wagens installeren in je bedrijf

laadpaal

Een laadpaal voor elektrische wagens installeren in je bedrijf


Alles weten over de installatie van een laadpaal
De overheid zet meer dan ooit in op elektrische mobiliteit. Maar bij elektrische auto’s zijn ook laadstations nodig. Steeds meer bedrijven installeren er één op de werkplek. Maar is het echt veilig en interessant? En waar zet je ze best? Ontdek alles wat je moet weten over laadpalen als zelfstandige of bedrijfsleider van een kmo.

Verschillende soorten laadpalen
Je kan een elektrische auto opladen bij verschillende soorten oplaadpunten:
- Publieke laadpalen: zoals de naam het al zegt, zijn die voor iedereen toegankelijk. Ze zijn vaak betalend en staan ook vermeld op openbare kaarten en apps die verwijzen naar beschikbare oplaadstations.
- Semipublieke laadpalen: ze staan op privéterrein en worden gebruikt door de eigenaar die toelaat dat ook andere elektrische auto’s er komen ‘tanken’ (tegen betaling). Ze staan niet op openbare kaarten.
- Privépalen: jij en eventueel je medewerkers zijn de enige die dit type installatie kunnen gebruiken, ook ‘wallbox’ genoemd.

Er is nog een ander belangrijk verschil: sommige laadpalen hebben een kabel, andere niet. Als je een laadstation kiest met een geïntegreerde kabel, moet je geen kabel in de auto hebben om te kunnen laden. Maar als de kabel beschadigd is, moet je in dat geval de hele laadpaal vervangen.

Een oplaadpunt bij jou: is dat echt veilig?
Een laadpunt is veel veiliger dan een stopcontact omdat er bij een laadpaal geen risico is op oververhitting. Het is voor dit doel ontworpen, wordt op een speciale elektriciteitslijn geïnstalleerd en heeft een eigen hoofdzekering.
Het elektrisch risico kan natuurlijk nooit volledig uitgesloten worden, maar dat is het geval voor elk elektrisch toestel. Als je je laadpunt laat installeren door een professional en goed laat onderhouden, dan mag je in principe geen problemen hebben.
En het brandgevaar? Dat heeft meer te maken met de verhitting van de batterij van de elektrische auto dan met de laadpaal zelf, vooral in gesloten parkeergarages.

Waar je laadpaal installeren?
Om een laadpaal te installeren heb je een eigen plek nodig van waaruit toegang mogelijk is tot de zekeringenkast. Het is namelijk verboden om een kabel op het voetpad te leggen! Die plek kan binnen of buiten zijn:
- Parking of garage binnen: je laadpaal is dan automatisch privé. Je speelt dan ook op veilig, want de paal is beschermd tegen dieven, vandalen en slechte weersomstandigheden.
- Oprit of parking buiten: deze oplossing is ideaal als je bedrijf een open parking heeft. Je kan dan je laadpaal open stellen voor het publiek om je investering rendabel te maken. Deze oplossing is dus ideaal als je een semipublieke laadpaal overweegt.

Belastingaftrek voor laadpalen voor bedrijven
De overheid wil dat ondernemers helpen om een nationaal netwerk van laadstations te ontwikkelen. Daarom kan je profiteren van een fiscale aftrekbaarheid van 150% voor elke semipublieke laadpaal geïnstalleerd tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:
- De laadpaal moet publiek toegankelijk zijn gedurende de openings- of sluitingsuren van het bedrijf. De installatie mag dus niet strikt voorbehouden zijn voor je medewerkers en je klanten.
- Je moet de laadpaal in nieuwe staat kopen.
- Het moet om een slimme laadpaal gaan, die dus uitgerust is met een energiebeheersysteem waarmee de lading via een toepassing geprogrammeerd kan worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten.

Artikel gepubliceerd 19/01/2023.


Verwittig altijd je verzekeraar!
Wil je een laadpaal installeren? Hoewel dat in principe je premie niet beïnvloedt, is het belangrijk om je verzekeraar te informeren. Anders dekt je verzekering bij brand misschien niet alle schade.

Back to Top
Open chat
Hulp nodig?
Hallo 👋
Hoe kunnen we je helpen?